Transaktionsrådgivare kan bedöma riskerna

Ett företag som går bra vill behålla sina marknadsandelar och helst bli större hela tiden. När det går riktigt bra vill man investera i något som ger stabilitet, en solid ekonomi och en resurs att ta till om det blir svåra tider. En transaktionsrådgivare kan tipsa om vad som är en bra idé och vad som är riktigt dåligt att satsa pengar i. En vanlig tanke är att sprida riskerna, så att man inte lägger alla ägg i samma korg. Det kan vara att till exempel köpa upp skog, att köpa flera hyresfastigheter eller att investera i aktier, utöver den sedvanliga verksamheten man bedriver. Ett framgångsrikt företag gör kanske allt detta. Dessutom kan man köpa upp andra, framgångsrika företag och utöka din kundkrets betydligt. En transaktionsrådgivare kan ge förslag, men det är ändå företagsägaren som tar risken. 

Transaktionsrådgivaren kan ge skattetips 

Att sprida riskerna betyder förstås att om firman går dåligt, är skogen en ständigt växande tillgång. Om skogen brinner ner, går aktieportföljen upp. Om börsen rasar har du hyresintäkter som tickar in hela tiden, och så vidare. Med hjälp av en transaktionsrådgivare vill du investera i sådant som förväntas stiga i värde hela tiden. Men du vill också veta vilka skattemässiga konsekvenser de olika inköpen ger på sikt, och det kan en transaktionsrådgivare klargöra ganska bra. Det är ganska stort förtroende du ger åt din transaktionsrådgivare, så det gäller att du kan lita på de råd du får. 

Konsultera en transaktionsrådgivare vid generationsskifte

En vanlig transaktion är när ett eller flera barn till en företagare ska ta över verksamheten. Då är det mycket att tänka på och att ta hänsyn till. Exempelvis kan det finnas syskon som inte vill vara delägare, som ska kompenseras ekonomiskt. En transaktionsrådgivare kan ge förslag och även hjälpa till med att utforma överlåtelsen. Den juridiska kompetensen är viktig och även att transaktionsrådgivaren kan överblicka de skattemässiga för- och nackdelarna.

Ibland är en transaktionsrådgivare en kombination av ekonom, strateg, revisor, jurist och skatteexpert. Du ska kunna fråga en transaktionsrådgivare om i princip vad som helst som gäller ditt företag och förvänta dig ett kunnigt svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *